Fastigheter

Därför är det viktigt med taktvätt

Hur viktigt är det egentligen att tvätta yttertaket? Det enkla svaret är att det är minst lika viktigt som andra typer av underhåll som görs på ett hus, så som att måla om fasaden. Med taktvätt försvinner inte bara utanpåliggande smuts utan även mossa, alger och annat som bitit sig fast i materialet. Att få bort sådant med jämna mellanrum kan bland annat öka livslängden på taket.

Taktvätt förlänger takets livslängd

En taktvätt kan verka obetydligt för ett tak som vanligen har ca 40–70 års livslängd, beroende på material, men det är faktiskt ett viktigt underhåll att genomföra med jämna mellanrum.

Tänk bara vad husets yttre skal får utstå för påfrestningar från väder och vind – dag som natt och under årets alla dagar. Varierande väder med vatten, fukt, värme och kyla tillsammans med nedfallna löv, grenar och annat kan bilda påväxt av olika slag, till exempel:

  • Mossa
  • Alger
  • Svamp
  • Mögel

Det är förstås viktigt att få bort detta för att taket inte ska skadas. Finns till exempel mycket mossa kommer den suga åt sig fukt och vatten och när kylan kommer fryser det – vilket kan leda till att betong- och tegelpannor spricker.

Kan höja husets värde

Ett välskött tak kan som sagt hålla längre och ett välskött tak är dessutom mer attraktivt på bostadsmarknaden. Ett takbyte är en kostsam historia och dom flesta som står inför ett husköp ser säkerligen att det dröjer många år innan ett sådant behöver genomföras.

Med ett rent och fräscht tak får huset dessutom ett lyft rent estetiskt, vilket kan vara tilltalande både för en själv och för andra.

Hur ofta ska det göras?

Hur ofta en taktvätt behöver genomföras är inte lika enkelt att svara på, då det finns flera saker som avgör det. Takmaterialet är en avgörande faktor, där porösa material så som betong och tegel lättare drabbas av påväxt, jämfört med till exempel plåt som har en glattare yta.

En annan sak som avgör är var huset är placerat och hur utsatt taket är. Den som bor i ett område med närhet till skogen kan behöva genomföra en taktvätt oftare. Detsamma gäller för den som bor nära havet. Yttre påfrestningar, material och ålder är det som främst avgör hur ofta en taktvätt behöver genomföras.