Näringsliv

Interim CTO – Varierande kravbild

Att arbeta som chief technology officer, CTO, är ett stimulerande uppdrag eftersom det alltid finns mängder av nya saker att lära sig i den pågående tekniska revolutionen. Den som är anställd som interim CTO behöver ha god lyhördhet inför vilka krav som ställs och vilka önskemål som finns. Gemensamt för uppdragen är dock att fokus ligger på teknisk utveckling och på ledarskap, då CTO:n jobbar i nära samverkan med både företagets VD och CIO. Många CTO:er har en bakgrund som teknologer, men gemensamt för dem är också ett stort intresse för människor och ledarskap. Bra interim CTO finns hos Brightmill.

Tre framgångsfaktorer för jobbet som interim CTO

  • Välj ett område att fokusera på
    För att inte bli överväldigad av all teknologisk utveckling gäller det att smalna av sökområdet och välja ut ett område att bemästra. Bred kompetens är självklart bra, men att kunna något på djupet ger ofta mer tillbaka till uppdragsgivaren.
  • Ta hjälp av andra
    Teknik är väldigt komplext, och säkert finns det många på arbetsplatsen som har olika förkunskaper och bakgrund. Ta hjälp av kollegor som har full koll på den aktuella processen eller programvaran; lagarbete är en nyckelfaktor för framgång.
  • Våga tänka långsiktigt
    Som interim CTO är det lätt att fastna i det projekt som för närvarande pågår, men våga tänka utanför boxen och fundera på framtiden med. Är den aktuella projektformen något som passar gruppen, eller bör man prova ett nytt arbetssätt? Kan de nödvändiga resurserna samlas, eller är det någon kompetens som saknas och bör rekryteras på sikt?

Inom dessa branscher arbetar CTO:er idag

Det är främst på större företag som det finns utrymme att anställa en särskilt CTO, som då kan avlasta såväl VD som CIO. Idag finns det ett stort antal komplexa och multinationella företag med behov av en CTO, och dessa verkar inom många olika branscher. Utöver IT och teknik, som kanske är den mest självklara riktningen, så finns det CTO:er som arbetar inom industriell tillverkning, hälso- och sjukvård, och även i försäkringsvärlden. Vartefter mer och mer av arbetslivet digitaliseras kommer efterfrågan på kompetens inom CTO troligen att öka med tiden i flera branscher, både för fasta anställningar och för interim- eller konsultuppdrag.