Kost

Förbered dig inför en ölprovning innanför tullarna i Stockholm

Har du tänkt gå på din allra första ölprovning innanför tullarna i Stockholm? Känner du dig osäker på vad du har att förvänta dig av detta evenemang? Om så är fallet bör du känna till att ölprovningar handlar om så mycket mer än att enbart smutta och smaka på olika ölsorter. De handlar även om att förstå sig på den ädla konsten av att brygga häl, smakernas olika nyanser och karaktären hos ölsorter från olika delar av världen.

För att till fullo kunna uppskatta detta äventyr finns det därför vissa saker som du bör känna till. Fortsätt att läsa för att få reda på vilka dessa är!

3 saker att känna till inför en ölprovning innanför tullarna i Stockholm

Innan du går på en ölprovning innanför tullarna i Stockholm bör du tänka på att:

  • Rensa din smakpalett. För att till fullo kunna uppskatta varje enskild ölsort och dess unika smak är det viktigt att du rensar din smakpalett mellan provningarna. Drick vatten och ät gärna lite kex eller bröd för att återställa dina smaklökar. Undvik att röka eller att äta mat med starka smaker innan provningen – annars riskerar du att förvränga din smakuppfattning.
  • Tänk på alkoholhalten. Du bör även ha i åtanke att vissa ölsorter, inte minst dem från mikrobryggerier, kan ha en hög alkoholhalt. Det är därför lätt hänt att du sveps med och konsumerar relativt mycket alkohol. Men det är viktigt att försöka ta det lugnt och inte dricka alltför mycket. Det är helt okej om du inte dricker upp varje enskilt smakprov. Detta gäller särskilt om du upplever att alkoholhalten är för hög eller om du inte gillar smaken.
  • Delta och lära. Sist men inte minst är det även viktigt att du deltar i upplevelsen och försöker att lära dig från den. Var inte rädd för att ställa frågor eller diskutera det du upplever. Genom att interagera med de andra personerna som deltar kan du förstärka din upplevelse och få en bättre förståelse för ölsorterna. Detta gäller inte minst när du kommunicerar med den/de person(er) som håller i själva provningen.