Ekonomi

Dagens guldpris är fortfarande relativt högt historiskt sett

Det är inte särskilt svårt att ta reda på vilket som är dagens aktuella guldpris. Värt att notera är dock att man brukar ange spotpriset på denna råvara i amerikanska dollar. Därefter räknas sedan priset om till svenska kronor och därmed har valutakursen en stor inverkan på priset i vår valuta. Det betyder att priset blir lite högre med en svagare krona och istället desto lägre med en starkare sådan.

Har du föremål i guld som ligger och skräpar där hemma?

Du kanske har gamla guldsmycken eller guldtackor liggandes där hemma som du vill försöka avyttra? Att sälja dessa kan i sådana fall vara ett bra sätt att få tillgång till pengar direkt. För när du säljer guld får du pengar i näven – hur mycket beror dock på hur priset på guld står sig för dagen.

Det finns många olika handlare som låter dig köpa och sälja guldföremål. Alla håller dock inte fullt samma höga nivå vad gäller seriositet och pålitlighet. Därför är det bästa du kan göra att själv hålla koll på vilket guldpris som gäller så att du undviker att bli lurad. Sedan försöker du såklart sälja dina föremål via en pålitlig aktör som du har ett stort förtroende för. På så vis kan du få ut mesta möjliga valuta av det guld som du äger.

Ett högt guldpris ger ett gyllene läge att sälja guldföremål

När du funderar på att köpa eller sälja guld bör du tänka på att:

  • Priset på guld ökar när aktiekurserna sjunker
    Marknadens guldpris stiger vanligtvis i takt med att vi kommer in i oroliga tider där aktiekurserna sjunker. Därmed är guldet oftast som mest värdefullt när aktiemarknaden står som lägst.
  • Många har guld liggandes hemma
    Många svenskar har guld som de äger och förvarar i till exempel hemmet. Det kan till exempel röra sig om gamla smycken, guldmynt och andra föremål. Även guldtackor är vanligt förekommande i många svenska hushåll – dessa köps främst i investeringssyfte.
  • Sälj när priset står högt
    När priset på guld står som högst är det läge att börja fundera på att avyttra lite grann av denna värdefulla råvara. Genom att göra detta kan du nämligen frigöra lite extra pengar som du förmodligen har hål att fylla med. När priset sedan sjunker igen kan du med fördel börja handla på dig lite mer.