Cykeldelar

Cykeldelar av stor betydelse

Cykeldelar av stor betydelse

På en cykel finns det delar som har stor betydelse för cykelns prestanda. Alla cykeldelar påverkar såklart cykeln och fyller en funktion. Vissa cykeldelar är dock viktigare än andra. I denna text kommer vi att gå igenom de cykeldelar som är viktiga att känna till. Vi kommer berätta om vissa cykeldelar och dess funktioner. Med hjälp av denna texten kommer du att lära känna din cykel bättre. Du kan då anpassa din cykel med cykeldelar som passar just dig. Det går att byta ut vissa cykeldelar och göra cykeln mer personlig!

Cykeldelar – Basen på din cykel

Basen på din cykel består inte av så många cykeldelar. De cykeldelar som brukar räknas som basen på cykeln är ramen och möjligtvis styret. Dessa cykeldelar sätter stilen på cykeln och pekar din cykel i en viss riktning. När man väl valt dessa cykeldelar finns det andra cykeldelar som passar bra med dem. En ram till en damcykel är till exempel mer anpassad till en typ av styre och däck. När du ska välja cykel välj då stil efter ramen. Fråga också exempelvis en expert vilka cykeldelar som är anpassade efter just din cykel. Det kan påverka cykeln om man blandar för många cykeldelar med varandra.

Utbytbara cykeldelar

Vissa cykeldelar är mycket enkelt utbytbara. Exempel på dessa är ringklocka och cykellyse. Dessa cykeldelar fäster man ofta utanpå cykeln och de har ingen direkt inverkan på själva cyklandet. Andra cykeldelar som man kan byta ut enkelt är cykelkorg. En cykelkorg är en av de cykeldelar som är väldigt användbara. Om du tröttnar på den kan du enkelt byta den eller ta bort den. Detta gäller också de andra cykeldelar som vi tidigare nämnt i detta stycket. Andra cykeldelar som man kan byta ut är däck. Många byter sina cykeldäck beroende på årstid, vinterdäck på vintern och sommardäck på sommaren!

Fördelaktiga cykeldelar

Alla cykeldelar fyller självklart ett syfte, men vissa cykeldelar kan tänkas mer användbara. Ett exempel på cykeldelar som är till en stor fördel är växlarna. Många av oss har cyklat på en cykel utan växlar. Den rullar på men så fort det är en viss lutning på vägen blir det problematiskt. För att göra sin cykling så trevlig som möjligt är det bra att ha växlar. Dessa typer av cykeldelar är avgörande för en cyklist. Andra användbara cykeldelar är till exempel dynamo. En dynamo är en lampa som drivs av de snurrande hjulen och inte batterier!