Hemlarm

Amerikanska hemlarm gör bostaden smartare

USA är ledande i många branscher, särskilt teknik. De borde därför vara bättre än oss svenskar på hemlarm också, eller? I USA finns cirka 20 miljoner hemlarm och flera olika leverantörer. Är de verkligen bättre än de svenska hemlarmen? Om det skriver vi i den här texten!

Vilket system av hemlarm används i USA?

Efter attacken mot World Trade Center i New York för cirka 16 år sedan fick marknaden för hemlarm i USA ett rejält uppsving. Utöver de redan existerande leverantörerna började det dyka upp många nya som inte bara utnyttjade den ökande efterfrågan, utan också drog fördel av det faktum att tekniken har gått framåt med stormsteg sedan konventionella, trådburna larmsystem utvecklades.

Idag dominerar de trådlösa systemen hemlarmsmarknaden i USA, precis som i Sverige. Men det har inte varit en lika ensidig fokusering på den typen av system som här hemma. Trådburna system har fortfarande sin plats i amerikanska hem. Deras främsta, och förvisso starka och korrekta argument, är att trådbundna system har högre säkerhet. Men även om det är sant är det naturligtvis en annan fråga om den högre säkerheten innebär någon avgörande skillnad i hur väl systemet skyddar en bostad. Även om systemet i säg är säkrare spelar en hemmiljö och individer stor roll. Man kan därför inte helt klart säga vilket system som är bättre när det verkligen gäller. Att hemlarm gör att du känner dig tryggare är det ingen tvekan om.

Trender inom hemlarm

Det finns trender i hemlarms-branschen i USA. Den ena är att allt större vikt läggs vid sådant som inte har med inbrottsskyddet att göra, bland annat brandlarm, gaslarm och trygghetslarm. Funktioner för övervakning, automatisering och fjärrstyrning av funktioner i bostaden, så kallade smarta hem-funktioner, blir också allt viktigare för allt fler leverantörer. Allt fler leverantörer för hemlarm marknadsför sådana bredare lösningar, vilket ju också i stort följer utvecklingen som råder i Sverige. Det har nog att göra med dels att produkten och tjänsten inbrottslarm inte går att utveckla särskilt mycket, dels att tekniken och produkter för smarta hem börjar mogna. Hemlarmen som marknadsförs innehåller mycket mer än inbrottslarm och själva hårdvaran är modernare än vad som erbjuds i Sverige, med bland annat en pekskärm istället för knappsats. Den andra trenden hänger ihop med den första och innebär att allt fler erbjuder appar för styrning och övervakning av larmet. En annan galen idé är robotar som bor hemma och som går att styra och nå via nätet.