De som jobbar med sökmotoroptimering måste hela tiden följa uppdateringar i Googles algoritm för att därigenom anpassa arbetet utifrån förändringar hos sökmotorn. Den förändring som skapade mest uppmärksamhet under 2018 var medical update som genomfördes under sommaren 2018. Kortfattat handlade det om att begreppet EAT har fått betydligt mer roll.
Vad är EAT?
Inom sökmotoroptimering har begreppet EAT används länge. Däremot fick den extra tyngd under 2018. EAT står för Expertis, Auktoritet och Trovärdighet. Kortfattat att vara en trovärdig och duktig källa.
Om du vill veta något kring en sjukdom så läser du sannolikt på 1177.se. Det är den svenska officiella sidan för landstingen. Det är en sida med trovärdighet och auktoritet. Det Google vill är att dessa sidor ska ranka högre än privata sidor där man skriver om sjukdomar utan att för den skull ha speciellt mycket kunskap om detta.
Sökmotoroptimering och EAT
För de som jobbar med sökmotoroptimering gäller det alltså att skapa trovärdighet och expertis på de sidor man jobbar med. Exakt hur detta ska finns det olika åsikter om men två punkter har tydligt förändrats sedan algoritmen uppdaterades.
För det första handlar det om avsändare. Detta genom att tydligt markera ut vem som står bakom webbplatsen, hur man kommer i kontakt med dem och vad webbplatsens syfte är. Det kan låta självklart för E-butiker att lyfta fram detta men förvånansvärt många E-butiker och tjänsteföretag saknar en Om Oss sida.
När det kommer till avsändare jobbar allt fler inom sökmotoroptimering även med att presentera vilka skribenter som publicerar texter på de olika sidorna. Här finns en teori att Google kan knyta samma expertis mot specifika skribenter. Det är inte heller oväntat eftersom vi människor fungerar på samma sätt. Är det en känd träningsprofil som säger att en övning är effektiv så är vi benägna att tro mer på detta än om det är skrivet av en okänd person. Detta oavsett om det är exakt samma text.
En annan punkt är hur man värderar text och kvalité på denna. För att skapa trovärdighet krävs riktigt bra texter som kan stärka trovärdigheten och varumärket. Detta har ställt högre krav på de texter som används inom sökmotoroptimering. Därmed har även content och copy sakta men säkert rört sig närmare varandra.